Πανόραμα Αγνοουμένων Κόρνος.   Εκδήλωση Μνήμης & Τιμής για τους Αγνοούμενους 2021

Από το καλοκαίρι του 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά στην Κύπρο κι έθεσε υπό τον έλεγχό της το 1/3 του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξακολουθεί ν’ αγνοείται η τύχη εκατοντάδων ανθρώπων. Ο αρχικός αριθμός των αγνοουμένων προσώπων ήταν 1619 και σ’ αυτούς περιλαμβάνονται άμαχοι, γυναίκες και μικρά παιδιά. Με βάση αποδεικτικά στοιχεία, όλα αυτά τα άτομα εξαφανίζονται κατά ή και μετά την τουρκική εισβολή στις περιοχές, που κατέλαβαν τα τουρκικά στρατεύματα. Για πολλά απ’ αυτά τα άτομα υπάρχουν μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες και διεθνείς Οργανισμούς, που βεβαιώνουν τη σύλληψή τους από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής ή ένοπλες ομάδες τουρκοκυπρίων και την κράτησή τους για ένα χρονικό διάστημα σε τουρκικές φυλακές.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά έθεσε στις διακοινοτικές συνομιλίες, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, θέμα αγνοουμένων διαχωρίζοντάς το ως ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, που έπρεπε να συζητηθεί και να επιλυθεί κατά προτεραιότητα. Δυστυχώς η στάση της τουρκικής πλευράς δεν ήταν η αναμενόμενη. Απέφευγε συστηματικά με διάφορες προφάσεις να συζητήσει σοβαρά το θέμα και κώφευε στις εκκλήσεις να δώσει στοιχεία για την τύχη των Αγνοουμένων, αγνοώντας τις διεθνείς παραδεκτές αρχές και διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τα ειδικά ψηφίσματα που υιοθέτησαν τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλοι διεθνείς Οργανισμοί.
Ξανά στον ίδιο χώρο,47 χρόνια.. ο ίδιος πόνος τα ίδια συναισθήματα.
Το Δράμα των Αγνοουμένων και των συγγενών τους συνεχίζεται για 47 χρόνια .
Αντιπροσωπεία του κόμματος ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΣΤΉΡΙΞΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ,
με επικεφαλή την αναπληρωτή πρόεδρο Άντρη Σοφοκλή παρευρέθηκε Εκεί στο Πανόραμα αγνοουμένων στον Κόρνο, με συγγενείς αγνοουμένων για ακόμα μια χρονιά ,ακούγοντας το βουβό κλάμα μα και την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια των συγγενών των αγνοουμένων, που για 47 χρόνια τώρα απαιτούν την διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους. Ένας Αγώνας μέχρι τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου Αγνοουμένου.

Η εκδήλωση Μνήμης Τιμής για τους Αγνοούμενους άρχισε με τους δρομείς του σωματείου Περικλής Δημητρίου μεταφέροντας φλόγα από την ιερά μονή Σταυροβουνίου , ακολουθησε επιμνημόσυνη δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και τρισάγιο των ανευρεθέντων και ταυτοποιηθέντων αγνοουμένων προϊσταμένου του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ .Βαρνάβα. Συνεχίστηκε με προσκλητήριο αγνοουμένων και μονόλεπτος σιγή.
Χαιρετισμούς απεύθυναν η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής συγγενών αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδίας Κα Μαρία Καλπουρτζή ,Ο Κος Νίκος Σεργίδης Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κος Νίκος Αναστασιάδης και ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας εκ μέρους της Α.Μ Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ
Δευτέρα 19 Ιουλίου,2021
Πανόραμα Αγνοουμένων
Κόρνος. Εκδήλωση Μνήμης & Τιμής για τους Αγνοούμενους